Kreatinin

kreatinin

Kreatinin är en produkt från nedbrutet kreatinfosfat och mäts i blodet för att upptäcka nedsatt njurfunktion. Det bildas i musklerna i kroppen och produceras vid en för individen ganska konstant hastighet. När blodet filtreras i njuren överförs kreatininet till urinen och lämnar därmed kroppen. Nedsatt njurfunktion medför. Kreatinin är en slaggprodukt som uppstår vid energiomsättningen i kroppens muskelvävnad. Kroppen har inget behov av kreatinin utan gör sig av med ämnet via njurarna och urinen. Om njurarnas funktion är försämrad stiger halten av kreatinin i blodet. P-Krea (eller S-Krea, beroende på laboratoriet). Eftersom dessa metoder är relativt dyra, komplicerade och innebär viss risk för patienter, används i praktiken oftast en skattning av GFR med hjälp av formler baserad på S-Cystatin C eller S-Kreatinin (estimerat GFR, eGFR). Endogen kreatininclearance rekommenderas inte längre för bedömning av njurfunktion. Stadier av. kreatinin

Kreatinin - jag vet

Många äldre kommer därför att kunna falla under definitionen för nå-got CKD-stadium utan att annan orsak än normalt åldrande. Då kan det vara viktigt att bedöma njurarnas funktion innan behandlingen startar, så att inte sådana läkemedel ansamlas i kroppen. Ferritin används som ett mått på kroppens depåer av järn. Läs mer om hur vi använder cookies Jag förstår. För vårdgivare och samarbetspartners inom tandvård Vårdval allmän barn- och ungdomstandvård Tandteknik Norr Projekt och samarbeten Specialisttandvården Norrbotten Prislistor i tandvården.

Kreatinin Video

What does kreatinin mean

Kreatinin - det

Om du får en sådan behandling kan det vara viktigt att mäta kreatininvärdet vid flera tillfällen. Höga värden, vad kan det bero på? Hur mäts halten av kreatinin? Natrium är det salt som finns i störst mängd och som spelar en viktig roll för kroppens vattenbalans. Krökning precis under ollonet — vart ska jag vända mig?

0 reaktioner på ”Kreatinin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *